Готова ли ще е АМ „Хемус“, дори и след пет години?

г. Автор
АМ Хемус

По информация на в. „Труд“ Министерството на регионалното развитие и благоустройство са прогнозирали, че пътят, свързващ София и Варна – АМ „Хемус“ ще бъде завършена най-рано след пет години, т.е. между 2028 – 2029 година.

Прогнозата за пет години е оптимистична на фона на въпросите и документите, които трябва да бъдат узаконени. Това са инхаус договорите между държавната компания „Автомагистрали“ ЕАД, които са официален изпълнител за довършване на магистралата и фирмите, с които са сключили договори за доставка на строителни материали и техника.

Неотдавна, министър Цеков обяви, че  през есента работата по автомагистралата може да продължи, тъй като промените са преодолими.

Все пак от регионалното министерство потвърждават, че темпът на изграждането на първите три лота – 1,2 и 3 е с бавни темпове, а за причина посочват липсата на възлагане заради „висящи“ въпроси относно инхаус договорите.

За да бъде разрешен въпросът с тези договори, министърът на регионалното развитие Андрей Цеков е подписал заповед за сформиране на работна комисия, чиято задача ще бъде да разреши този въпрос.

Дължината на първите лотове – 1, 2 и 3 е 53 км. като към момента първи лот е изграден на 70%. Лот 2 е с дължина 17,1 км. и е изградена на 24%, а лот 3, който е с дължина 17,1км. и е готова на 49%.

Дължината на лотовете 4, 5 и 6 е 84,1 км. За тези лотове, от МРРБ обясняват, че е необходимо препроектиране, тъй като одит показва, че техническият проект трябва да бъде променен.

Последните три лота – 7, 8 и 9 са с дължина 88 км., но поради преминаването на трасето през ловно стопанство „Черни Лом“, складове с взривни материали и кариера за подземни богатства, е необходимо то да бъде изместено. Цялата тази процедура ще забави строителните дейности.
Участък 9 все още е в етап отчуждаване.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *