Сделките с бизнес имоти в изчакване на спад на лихвите

г. Автор

Проучване на Colliers показва, че най-лошите периоди за инвестиции в бизнес имоти от 15 години насам са второто тримесечие на 2023 г. и цялото първо полугодие.

В едни от ключовите пазари като Великобритания, Германия, Италия и Франция има намаление между 50 и 60% от общите обеми спрямо това, което обикновено имат като инвестиционни транзакции. Статистиките бяха коментирани от директора на „Капиталови пазари“ към консултантска компания – Георги Киров в ефира на предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Обемът на по-ниските транзакции в инвеститорския сектор е намалял поради фактът, че продавачите в момента нямат напрежение на пазара и не бързат да продават имотите, което автоматично води до задържане на цените.

Друга причина за спада в обемите на търговията с бизнес имоти, коментирана в ефира на телевизията, са и покачващите се лихви. Все още и доверието в пазарните цени не се е възстановило на фона на продължаващата инфлация в много от страните от Западна Европа, което кара централните банки да продължават да повишават лихвените проценти. Сключването на сделки продължава да спада, тъй като страните се разминават в оценките на активите, което се забелязва по разликите между търсена и предлагана цена  на активите.

Да, в България покачването на лихвените проценти също има ефект, но той не е толкова сериозен, тъй като е сегментът пазар с бизнес имоти е значително по-малък от този в Западна Европа. Киров коментира, че регистрираните обеми до средата на годината се движат добре – приблизително 150 млн. лв. на фона на средно годишно ниво от 250-300 млн. лв.

За момента пазарът в Западна Европа е „на изчакване“, т.е. в очакване основната лихва да спадне, за да се възродят обемите.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *