Конкурс ще определи бъдещето на Централната баня в София

г. Автор
Централната баня в София

Столичната община ще обяви конкурс за концепция за развитие и управление на занемарените северно и източно крило на Централната минерална баня.

Идеята за него е разработена от общинското предприятие „Софпроект“. Търси се концептуално решение за това как да се съхрани и претрансформира рушащата се част от сградата в центъра на града, която е паметник на културата. Част от нея беше ремонтирана и е заета от Музея за историята на София. Част от неремонтираните помещения се употребяват като хранилище от музея.

От много време общината се опитва да възстанови изцяло сградата. Първо идеята бе неизползваните крила да се дадат на концесия и да станат спа център. След няколко неуспешни процедури през миналата година беше обявена друга идея – създаването на център за култура и събития, за който да се търсят пари от еврофондовете. Това предложение обаче предизвика доста критики и доведе до призиви за възстановяването на банята като баня.

От общината се противопоставиха на това, с аргумента, че това не е възможно заради недостатъчния дебит на минералния извор, вероятността банята да не може да печели, както и липсата на паркинг около сградата.

Сега в подготвеното от „Софпроект“ задание се очаква от участници в конкурса да дадат предложения как да се използва минералната вода, как да са разпределени помещенията в занемарените крила. Иска се и бизнес план за развитието и устойчивостта на проекта.

В следващите две седмици заданието за конкурса трябва да бъде подложено на обсъждане. Ако е необходимо то ще бъде преработено и конкурсът да бъде обявен на 23 април.

Първият му етап ще включва резюме на идеите и бизнес плановете за развитието на Централната баня. Те ще бъдат разгледани и оценени от жури, които ще покани трите най-добри екипа да разработят и цялостна визия за използването на сградата. Победителите от първия етап ще бъдат обявени на 22 юни. Всеки от екипите ще получи по 10 000 лева, за да доразвие идеите си, както и договор с общината, която ще откупи плановете.

Разработените в цялост концепции трябва да бъдат представени на 5 октомври. Общината ще може да избере една от тях, за да я реализира, или пък да подбере най-добрите идеи от всяка от трите концепции, както и да покани хора от различните екипи, за да работят по реализирането на проекта. Вероятно средства за осъществяването му ще се търсят в последствие.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *