Правителството с решение за дострояването на АМ „Хемус“

г. Автор
АМ „Хемус“

Министърът на регионалното развитие – Андрей Цеков обяви, че правителството ще индексира инхаус договорите за строителството на АМ „Хемус“, за да се ускори дострояването на аутобана между София и Варна.

През последните две години строителството на магистралата бе стопирано от първото служебно правителство, което обяви договорите за порочни и строителството за незаконно на два от участъците. Правителството на кабинета на Кирил Петков също не възобнови строежа със същите мотиви и решение така и не беше намерено.

Пред депупатите Андрей Цеков заяви, че ускоряването на темпото на строителството на магистрала „Хемус“ е истинско предизвикателство. Той подчерта, че най-лесно ще бъде това безвремеие за магистралата да продължи, но счита за свой приоритет да намери начин ключовият път да бъде завършен, като трябва да бъде ясно, че договори по цени от 2019 . няма как да бъдат изпълнени.

Министърът пое ангажимент в рамките на месец да бъде внесено предложение за решение на Министерски съвет за индексация на договорите за доизграждане на магистрала „Хемус“.

Припомняме, че правителството на Бойко Борисов възложи дострояването по инхаус процедура на държавната компания „Автомагистрали“ с два договора, подписани в края на 2018 г. и 2019 г. Тогава, по думите на Борисов, магистралата трябваше да е готова до 2024 г.

Поради неналичието на техника и хора, държавната компания „Автомагистрали“ възложи строителството на отделни участъци с договори за доставка на материали, техника и услуги, които бяха с неясни клаузи и непрозрачно възлагане.

След падането на власт на ГЕРБ, следващите кабинети обявиха договорите за порочни и незаконни, но не предложиха решение на въпроса. Така доизграждането бе „замразено“ за неопределен период.

Пред Mediapool Андрей Цеков оясни идеята си договорите с „Автомагистрали“ да се анексират, цените да се индексират и да се оформи решение на Министерски съвет, за да бъде завършена магистралата.

Регионалният министър не се ангажира с цифри и евентуално оскъпяване на строителството, като уточни, че това ще стане ясно с приемането на правителственото решение.

Междувременно, стана ясна и сумата, заложена в бюджета на регионалното министерство за нови пътища и магистрали – над 1,1 милиарда лева.

От тези средства, 242 млн. лв. са вече разплатени по време на служебното правителство, а останалите 900 милиона лева ще бъдат вложени в нови пътища и магистрали.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *