Започна поредното пренареждане на жълтите павета

г. Автор
жълтите павета

Пренареждането на проблемния участък от бул. “Цар Освободител” ще приключи в средата на септември, съобщиха от Столична община.

От неделя започнаха ремонтните работи по пренареждането на жълтите павета по бул. “Цар Освободител” в участъка между бул. “Васил Левски” и ул. “15-ти ноември” и движението в този отсечка се затваря. Това съобщиха от Столична община. Участъкът ще бъде готов до средата на септември.

“Пренареждането на проблемния участък от бул. “Цар Освободител” е за сметка на фирмата- изпълнител “Трейс Груп”.

Общата му площ е 2000 кв. м., а стойността с труд и материали е 206 000 лв., които не са заплатени от общината”, каза инж. Ангел Джоргов, зам.-кмет на Столична община в направление “Обществено строителство”.

Той уточни, че е променена зърнометрията на фугата и на основата, паветата ще се сортират, ще се поставят специални профили в зоните, където няма бордюри.

След разместването на жълтата паважна настилка в участъка, по заповед на кмета Йорданка Фандъкова, бе създадена експертна група с преподаватели, строители, проектанти и експерти от Столичната
община. Експертната група извърши поредица от изследвания и изготви предложение за промяна на технологията на редене, на материалите за фугата и основата под паветата. Въпросната технология беше изпълнена на тестови участък до депо „Враждебна“, където се направиха и допълнителни изпитвания, припомниха от Столичната община.

Предложената технология е съгласувана с Националния институт за недвижимо културно наследство.

Според историческа справка на сайта на Столичната община, жълтите павета са на повече от 100 години. През първото десетилетие на 20 век, в стремежа за обновление на столичния град, се появява тази оригинална паважна настилка, излъчваща и многообразна символика. Нейната реализация е дело на кмета Мартин Тодоров, произхождащ от род, дал цяла плеяда бележити личности на България. Негов брат е акад. Александър Теодоров-Балан – учен, езиковед и първи ректор на Софийския университет.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *