Цените на жилища в Швеция бележат спад седми пореден месец

г. Автор
жилища

Спадът на цените на жилищата в Швеция продължава и през месец октомври. Скандинавската държава бележи най-сериозния спад на цените на жилищата от три десетилетия.

Цените се понижиха за седми пореден месец, на фона на затрудненията на домакинствата, заради нарастващите разходи за живот. Спадът е нехарактерен в страна, където флуктуациите на цените са почти незначителни и краткотрайни, а много млади купувачи на жилища никога не са преживявали срив на жилищния пазар.

Частната компания от сектора Valueguard твърди, че в Швеция се отбелязва спад на цените на жилищата с около 14% от пика им по-рано през тази година. През октомври индексът на цените на жилищата HOX в Швеция се понижи с 3% спрямо предходния месец, което е най-големият спад от юни.

Тенденцията за охлаждане на жилищните пазари се забелязва по цял свят – реализират се по-малко сделки, но когато става въпрос за спадовете на цените, те все още не са започнали в редица страни. Цените на жилищата в Канада потънаха с 10% от пика си насам. Спадове от 20% се прогнозират за страни като САЩ, Обединеното кралство и Нова Зеландия.

Спадове на цените в Щвеция са най-вече при еднофамилни къщи заради скоковете на цената на електроенергията. От доклад на брокерската организация Maklarstatistik, става ясно, че спадът на цените е два пъти по-голям в южните зони, които страдат от дефицит, отколкото в северния край на страната, където има на изобилие от водноелектрическа енергия.

Експерти коментират, че понижението може да продължи, а огромните печалби в цените на жилищата, достигнати по време на пандемията, могат да бъдат заличени до началото на следващата година.

Данните идват, когато шведската централна банка се готви да обяви следващия си ход в битката за справяне с растящата инфлация. Очаква се банката да повиши основния си лихвен процент със 75 базисни пункта на среща на 23 ноември. Riksbank ще съобщи решението си на 24 ноември.




Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *