В Ямбол строят ритейл парк за 12 милиона лева

г. Автор
ритейл парк

Инвестиционният проект, който се предвижда да бъде готов през месец октомври, ще е върху 33,6 дка в централната част на града, на брега на река Тунджа.

Тъй като в момента, в град Ямбол няма търговски център, неговите жители пътуват до Бургас или Стара Загора, за да пазаруват в местните молове. До град Сливен, в S mall ямболии също остскачат, за да направят своите покупки. Затова темата, че двама бизнесмени от региона ще строят ритейл парк в Ямбол, се превърна в новина. Инвестицията се оценява на около 12 млн. лева, частично осигурена от кредит с публично-частни средства.

Retail Park Yambol ще бъде разположен върху 33.6 дка, близо до централната част на града, на брега на река Тунджа. Предвижда се в него да има около десетина магазина – Lidl, CCC, DM, Pepco, New Yorker, LC Waikiki, както и детски кът. Общата разгъната застроена площ е около 10 хил. кв. м.

Димитър Гочев, който е„движеща сила“ коментира, че 100 % всички обекти са договорени. Веригата Lidl дори вече е разписала договор за 10 години. Гочев е един от големите инвеститори в Сливен и Ямбол. В дружеството зад инвестиционния проект „Трейд център Ямбол“ фамилията е представлявана от по-малкия му брат Михаил Генчев, който има равен дял с Атанас Къчев, който има бизнес с производството на метални конструкции и дограма.

В свое интервю за capital.bg Генчев коментира: „Предпочетохме да направим ритейл парк вместо мол, защото разполагахме с голям парцел на хубаво място. Освен това строителството на МОЛ, което е монолитно, излиза малко по-скъпо, а и по-трудно можеш да качиш клиента на втория и третия етаж“.

Проектът ще се финансира с кредит от ОББ. Помогнало най-вече това, че финансирането е публично-частно. ОББ е част от обединението „Фонд устойчиви градове“, което през 2018 г. беше един от двата победителя в конкурса на държавния Фонд на фондовете за мениджъри на три фонда за градско развитие. Те насочват средства към проекти за градско развитие и са с финансиране от оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР) по бюджета й до 2020 г. Партньори във фонда за Южна България са ОББ, „Фонд за устойчиво градско развитие“, „Фонд за органите на местно самоуправление в България – ФЛАГ“ и „Българска консултантска организация“.

По фонда за градско развитие в Южна България са заделени 135.5 млн. лева. По тази линия е и кредитът за ритейл парка.

За финансиране се обръщат към ОББ, с която работят и за сливенския „Ес мол“. За него банката е кредитирала с 5 млн. лева компанията „Евротекстил“ на Димитър Гочев и Андрей Христов. По думите на Гочев са на път да погасят предсрочно иначе десетгодишния заем.

Първата копка на парка беше направена на 20 февруари /четвъртък/. До шест месеца обектите трябва да бъдат предадени на груб строеж на фирмите наематели за довършване.

Прогнозната дата на откриване на ритейл паркът е 14 октомври. В своя завършен вид паркът ще създаде 200 работни места.

Като клиенти за ритейл парка разчитат на жителите на Ямбол, Карнобат, Айтос, Котел, Елхово. В района има и множество богати земеделски села с поминък лозя, пшеница, лавандула и слънчоглед. Откакто беше открито ГКПП „Лесово“, през Ямбол има голям румънски и турски автотрафик.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *