Цукрарна – от захарна фабрика до модерна художествена галерия в Любляна

г. Автор
Цукрарна

Ремонтът на сградата, който започна през октомври 2018 г. и съживяването на околностите й вече направиха тази част на града да се почувства по-отворена и спокойна. Тя беше възродена чрез прилагането на смело градоустройство, което включваше завършване на вътрешния околовръстен път с изграждането на моста на Фабиани, който преди девет години отдели старата фабрика Цукрарна от свързаната с нея вила.

Поглед назад в миналото

Цукрарна Цукрарна

Бившата сграда на фабриката е построена през 1828 г. за захарна рафинерия. След голям пожар през 1858 г. за кратко време е била цигарена фабрика, а след това е служила за казарма. След земетресението от 1895 г. тя предлага подслон на най-слабите жители на града, включително на хора на изкуството като най-известните съвременни словенски писатели. Към днешна дата Цукрарна е един от най-старите примери за индустриално наследство в Любляна.

Реновиране с предизвикателства

„Вътрешната конструкция на сградата беше сериозно повредена, така че обновяването и преобразуването представляваха голямо техническо предизвикателство“, обяснява един от отговорните специалисти, архитектът Йерней Шипош. „Единственото разумно архитектурно решение, предвид бъдещото предназначение на сградата – модерна художествена галерия – беше да се промени интериорът, да се изпразни напълно сградата и да се създадат нови пространства и повърхности“, обяснява той вътре в реновираната Цукрарна, под два изложбени обема, които сякаш плават в пространството.

Цукрарна Цукрарна

Въпреки това, преди да започне разрушаването на всички запуснати подове и стълбища, основното предизвикателство беше да се запазят старите външни стени, без да се срутят. Това се постигна чрез поддържане на външните стени със защитна стоманена конструкция, така че в продължение на една година изглеждаше, че стените на Цукрарна се държат само от поддържащата конструкция. В същото време зидовете бяха укрепени, като в тях се инжектираше бетон и вътре се изграждаха нови връзки от бетонови стени, които ограждаха старите стени.

Цукрарна

Те легнаха върху нови основи в новоизкопаното мазе, което беше още един инженерен подвиг, предвид крехките останки от старата сграда. Изкопните работи трябваше да се извършват много внимателно и бавно. „След като бетонните стени бяха издигнати, успяхме да завършим короната, върху която фиксирахме стоманената покривна конструкция, триъгълни рамки, към които след това окачихме обемите на галерията, които дори не докосват стария екстериор. Приземният етаж умишлено е оставен отворен, за да разшири общественото пространство на града и да позволи на посетителите да усетят величието на сградата“, обяснява Шипош. Сградата е дълга 80 метра и широка 20 метра, което позволява на стените на галерията, които са два етажа по-високи, да достигнат завидна дължина от 70 метра.

Увеличение, разширение, допълнение

Цукрарна

Това, което ще впечатли мнозина, е привидно безкрайният брой отвори за прозорци (точният брой е 367), през които дневната светлина влиза в централното пространство като в катедрала. Залата с височина 24 метра, която е отворена към билото на покрива, може да се използва и за изложба на много големи скулптури. През цялата си история сградата е била уголемявана и разширявана няколко пъти. Това може да се види под повърхността на мазилката в разнообразието от използвани строителни материали. Някои стени са изградени изцяло от камък, докато други са частично каменни и частично тухлени.

Фасада

Цукрарна

Това, което прави Цукрарна специална, е нейната двойственост и начинът, по който съчетава модерен с исторически екстериор. Използваните материали и продукти значително оформят новия облик на Цукрарна. Това придава на сградата едновременно исторически и съвременен образ. Проектът Цукрарна представлява революционно ново пространство в културната инфраструктура на Любляна и заслужено победи в европейския конкурс Baumit Life Challenge 2022.

Цукрарна

„За мен има Любляна преди галерия Цукрарна и Любляна след галерия Цукрарна. Виждам този нов градски фрагмент като важна структурна промяна в начина, по който градът и градското пространство функционират и се разбират.“


               Марко Студен, основател и управител на Scapelab

Цукрарна

Използвани Баумит материали: Baumit, MM 50, Spritz, MPA 35 L, ThermoExtra, MultiWhite, SilikatColor.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *